JEDYNY W POLSCE PRODUCENT LEKÓW NA BAZIE SOLANKI SIARCZKOWEJ I WODNEGO WYCIĄGU BOROWINOWEGO

Zmień dietę na wiosnę

Hurra! Nareszcie mamy wiosnę, a wraz z nią nadeszły piękne, cieplejsze dni. Promienie słońca dodają energii. O tej porze roku często zmieniamy garderobę. Wyrzucamy niepotrzebne ubrania, a te grubsze kurtki i swetry głęboko chowamy. Warto zmienić także nasze menu!

 

Lubimy dostrajać się do natury. I o tej porze roku chętnie wybieramy warzywa i owoce, które nasycają nasz organizm witaminami, mikroelementami i minerałami. W ten sposób go odżywiają, oczyszczają oraz przywracają równowagę układowi trawiennemu i odpornościowemu.

Wybieraj lokalne, sezonowe warzywa i owoce. Zastępuj nimi tłuste zimowe potrawy.

Rukola jest cennym źródłem witamin A i K, błonnika, chlorofilu czy kwasu foliowego. Odtruwa i nawilża organizm oraz zmniejsza stany zapalne. Wystarczy wrzucić liście rukoli do miski, dodać warzywa, orzechy i nasiona. Skropić oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny i gotowe.

Karczochy są dostępne wiosną i jesienią. Są bogate w mnóstwo minerałów, witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Są to substancje odżywcze, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie, redukują wolne rodniki czy poprawiają metabolizm. Karczochy gotujemy 20 minut.

Szparagi zawierają witaminę K, witaminy z grupy B oraz mnóstwo mikroelementów takich jak selen czy miedź. Duża zwartość witaminy K bierze udział w krzepnięciu krwi, wzmacnia kości, przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia. Doskonale smakują z czosnkiem z dodatkiem warzyw i kurczaka. Gotujemy je 10 minut.

Buraki pozytywnie wpływają na krew. Dzięki zawartości składników odżywczych zwanych betalainami, detoksykują, regulują ciśnienie krwi oraz poprawiają odporność organizmu. Z buraków można przyrządzić pyszny sok lub koktajl, zdrowe dietetyczne ciasto czy po prostu ugotować z nich barszcz.

Marchew to smaczne źródło beta-karotenu, witaminy A oraz innych przeciwutleniaczy. Odmładza, neutralizuje działanie wolnych rodników oraz wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Marchew jest warzywem znanym każdemu. Można ją chrupać na surowo, stanowi świetny dodatek do wielu dań – surówek, sałatek czy smoothie.

Zielony groszek ma bardzo krótki okres wegetacyjny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów takich jak witaminy C, K, witaminy z grupy B oraz mangan, białko czy fosfor. Łagodzi stany zapalne. Można go jeść na surowo raz dodawać do sałatek, koktajli czy dań z makaronem.

Truskawki to pyszny owoc, którym chętnie zajadamy się na przełomie wiosny i lata. Soczyste, pachnące czerwone owoce warto spożywać, bo są cennym źródłem antyoksydantów. Zawierają fruktozę i równoważą poziom cukru we krwi. A zawarte w nich polifenole wzmacniają odporność organizmu. Truskawki doskonale smakują pod każdą postacią. Na surowo, mrożone, dodawane do koktajli, deserów czy sałatek. Można z nich przygotowywać kompoty czy powidła.

Cebula jest źródłem polifenoli, a zwłaszcza flawonoidów, które zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie oraz zapobiegają chorobom. Wykazują właściwości przeciwhistaminowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Choć można je jadać na surowo, raczej nikt nie spożywa ich samodzielnie. Warto jednak dodawać cebulę do sosów, zup, mięs i sałatek.

 

 

Rzodkiewka świetnie usuwa toksyny i zanieczyszczenia z żołądka i wątroby. Ma właściwości moczopędne. Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że również nawilżają skórę czy leczą ukąszenia owadów. Rzodkiewka doskonale smakuje jako samodzielna przekąska oraz na kanapce czy w sałatce.

Warto korzystać z darów, które oferuje nam natura.

Jak stosować?

Kuracje siarczkową i borowinową z wykorzystaniem leków i kosmetyków uzdrowiskowych. Sulphur Zdrój zalecamy przede wszystkim dla osób borykających się z chorobą reumatyczną, osteoporozą, zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa, zespołami bólowymi kręgosłupa czy po urazach narządu ruchu. 

Kuracja siarczkowa

Przygotowaliśmy ją z myślą o osobach, które:
– oczekują na pobyt w sanatorium;
– nie mogą skorzystać z kuracji sanatoryjnej;
– chcą kontynuować leczenie sanatoryjne we własnym domu.

KROK 1 – podstawa kuracji

LEK OTC – BALS SULPHUR ŻEL SIARCZKOWY 300G 
Jak stosować – 2x dziennie przez 2/3 tygodnie. 

Krok 2 – wzmocnienie kuracji

Kąpiel siarczkowa 1000g 

lub

BUSKIE SPA SIARCZKOWE 500 G 
Jak stosować- kąpiel siarczkowa 3x w tygodniu przez 2/3 tygodnie. 

Zalecamy wykonanie ok. 10 zabiegów (potrzebne do tego będą min. 2 opakowania produktu Kąpiel siarczkowa 1000g lub buskie SPA siarczkowe 500g)

Kuracja borowinowa

Przygotowaliśmy ją z myślą o osobach, które:

– oczekują na pobyt w sanatorium;
– nie mogą skorzystać z kuracji sanatoryjnej;
– chcą kontynuować leczenie sanatoryjne we własnym domu.

Krok 1 – podstawa kuracji

MAŚĆ BOROWINOWA 60G

lub

REUMOGEL ŻEL BOROWINOWY 135G 

(uwaga – maść ma działanie rozgrzewające, żel nie. Wybierz produkt, który bardziej odpowiada Twoim preferencjom.)

Jak stosować – 2x dziennie przez okres 2/3 tygodni. 

Krok 2 – wzmocnienie kuracji

  1. Kąpiele borowinowe na bazie produktu: borowina SPA 500g 
    Jak stosować – kąpiel borowinowa 3x w tygodniu przez 2/3 tygodnie. 

Zalecamy wykonane ok. 8-10 zabiegów (potrzebne do tego będą min. 2 opakowania produktu borowina SPA).

  1. Okłady borowinowe na bazie produktu: borowina plus 1000g

Jak stosować – 3x w tygodniu przez 2/3 tygodnie. 

Zalecamy wykonanie ok. 8-10 zabiegów. Porcję borowiny plus potrzebną do zabiegu można używać do 5 razy. 

Kąpiele borowinowe i okłady borowinowe można stosować naprzemiennie.