Aromatyczne, czerwone i pachnące. Właśnie rozpoczyna się truskawkowy sezon. Czy wiesz, że te słodkie owoce pojawiające się od maja do lipca w naszym kraju są najpopularniejszymi owocami jagodowymi na świecie? Poznaj zalety spożywania truskawek.
Są źródłem silnych przeciwutleniaczy
Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są niezwykle cenne dla ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników. Są to takie szkodliwe cząsteczki, które powstają z zanieczyszczeń, promieniowania słonecznego, dymu, a nawet długotrwałego wysiłku.
Wspierają układ odpornościowy
Warto włączyć te wyjątkowe czerwone owoce jagodowe do swojej diety, ponieważ wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają witaminę C o właściwościach antyoksydacyjnych i dostarczają jej sporo.
Regulują poziom cukru we krwi
Garść świeżych truskawek w posiłku zawierającym węglowodany może zmniejszać skoki poziomu cukru i insuliny we krwi. Dbajmy o to, by nie zachorować na cukrzycę.
Mogą mieć właściwości antybakteryjne
Oczyszczają organizm z toksyn, bakterii i pasożytów. Duża zawartość polifenoli sprawia, że stanowią skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów.
Dbają o zdrowe serce
Duża dawka antocyjanów może zmniejszać stany zapalne w organizmie. A także regulować ciśnienie krwi oraz zapewniać ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Mogą wspomagać odchudzanie
Truskawki mają niewiele cukru i kalorii. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych organizmowi. Dlatego warto włączyć je do zbilansowanej diety, szczególnie w sezonie truskawkowym. I jedzmy je na zdrowie zamiast przetworzonych słodyczy.
W jaki sposób jeść truskawki?
- jako samodzielna przekąska
- pić napary z liści herbaty
- dodawać do koktajli
- w sałatkach owocowych
- aromatyzować nimi wodę do picia
- robić domowe dżemy i kompoty truskawkowe
- przyrządzać z nich domowe lody
A Ty lubisz jadać truskawki?