Glony to właściwie najstarsze z żyjących organizmów na Ziemi. Są to rośliny wodne, zwane wodorostami, wśród których znaleźć można algi morskie. Od tysięcy lat wykorzystywane są w medycynie ludowej i pielęgnacji, cenione za swoje właściwości zdrowotne. Istnieje kilka rodzajów alg morskich, jednak wszystkie mają bardzo podobne do siebie właściwości i świetnie wpływają na nasz organizm.
Właściwości zdrowotne alg morskich
Algom morskim już od wielu lat przypisywane są właściwości pozytywnie wpływające na nasz wygląd, takie jak odmładzanie i wyszczuplanie. Regulują poziom cukru i cholesterol we krwi. Mają silne właściwości oczyszczające organizm, są w stanie usunąć z niego nawet toksyczne metale. Świetnie wspomagają system immunologiczny i limfatyczny, a dzięki zawartości jodu, pomagają też w pracy tarczycy.
Zawierają bardzo dużo składników, w tym takie, które są rzadko spotykane w naturze i ciężko je uzyskać z innych pokarmów. Wśród nich witaminy E, K i PP oraz witamina B12. Prócz tego to świetne źródło wapnia, żelaza, cynku i fosforu. W algach morskich znajduje się też bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jeśli chcemy poprawić działanie układu pokarmowego, warto włączyć algi morskie do swojej diety.
Spożywanie alg morskich
Algi morskie, są wykorzystywane bardzo często w kuchni japońskiej, szczególnie odmiany nori i wakame. Możemy je zakupić także w formie sproszkowanej lub w postaci tabletek. Warto zaznaczyć, że sproszkowane algi morskie mają bardzo specyficzny zapach i smak. Mimo to, ze względu na takie właściwości prozdrowotne, warto włączyć je do codziennej diety.