Mniszek lekarski to jedna z roślin kwitnących, znana w wielu częściach świata. Jest to chwast, który trudno wytępić z ogrodu, ale też wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych. Poznaj właściwości lecznicze mniszka. Od wieków w medycynie domowej stosowany jest na wiele dolegliwości. Jakie są zalety spożywania mniszka lekarskiego lub przetworów z niego?
Dostarcza organizmowi mnóstwa składników odżywczych
Mniszek lekarski pod względem odżywczym mógłby rosnąć w ogrodzie warzywnym. Wszystkie części tej rośliny są jadalne – od kwiatów, przez liście, aż po korzenie. Mniszek lekarski jest cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Jego liście można jeść na surowo w sałatkach. Dostarczają organizmowi witamin A, C, E, K oraz kwas foliowy, wapń, żelazo, potas i magnez.
W korzeniu mniszka lekarskiego znajduje się mnóstwo inuliny – rozpuszczalnego błonnika, który dba o zdrowie flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Zarówno kwiaty, jak i korzenie mniszka można suszyć i spożywać w formie naparów.
Jest źródłem silnych przeciwutleniaczy
Być może to właśnie ze względu na zawartość mnóstwa przeciwutleniacz mniszek lekarski jest używany w naturalnej medycynie. Przeciwutleniacze to takie małe i sprytne cząsteczki, które neutralizują działanie wolnych rodników i chronią przed ich niekorzystnym wpływem na organizm. Zbyt duże nagromadzenie wolnych rodników w organizmie przyczynia się do rozwoju chorób i przyspiesza procesy starzenia się. Antyoksydanty są niezbędne dla naszego zdrowia. Mniszek lekarski zawiera beta-karoten, który zapewnia silną ochronę przed uszkodzeniami komórkowymi oraz stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w nim również polifenole o właściwościach przeciwutleniających.
Zmniejsza stany zapalne
Roślina ta może skutecznie zmniejszać stany zapalne. Są one naturalnymi reakcjami obronnymi organizmu na urazy i choroby. Długotrwałe zapalenia mogą z czasem doprowadzić do trwałego uszkodzenia tkanek i DNA.
Może zmniejszać poziom cukru we krwi
Znajdujące się w mniszku lekarskim związki bioaktywne mogą obniżać poziom cukru we krwi, a także regulować wchłanianie glukozy w tkance mięśniowej.
Może obniżać poziom cholesterolu
Ekstrakt z mniszka lekarskiego może obniżać poziom cholesterolu we krwi, a w efekcie również zmniejszać ryzyko chorób serca.
W domowej medycynie już od wieków mniszek lekarski wykorzystywany jest jako środek o właściwościach moczopędnych i odtruwający niektóre narządy wewnętrzne. Podobno może także wspierać utratę wagi, ponieważ poprawia metabolizm węglowodanów oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczu. W medycynie ludowej używano mniszka lekarskiego do leczenia zaparć i zaburzeń trawienia. Zawarty w nim błonnik przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia trawienie.