JEDYNY W POLSCE PRODUCENT LEKÓW NA BAZIE SOLANKI SIARCZKOWEJ I WODNEGO WYCIĄGU BOROWINOWEGO

Dieta dla mocnych paznokci

10 kwietnia 2019

kobieca-dłoń-paznokcie-w-kolorze-błękitnym

Słabe, kruche, matowe i przesuszone paznokcie? Używałaś już wszystkiego i nic nie pomaga? A zastanawiałaś się nad zmianą diety? W jakie produkty warto wzbogacić codzienne menu, by zyskać mocne paznokcie?

Zamiast ukrywania prawdziwego stanu zniszczonych paznokci pod pięknymi kolorami lakierów, lepiej zmienić dietę. To właśnie zmiana diety jest najlepszym sposobem, który wzmocni, nawilży i zadba o kondycję paznokci.

Dieta dla mocnych paznokci

Truskawki to pyszne owoce, które pojawiają się od maja do czerwca. Doskonale smakują, dostarczając mnóstwa witaminy C – niezbędnej do produkcji kolagenu, który chroni paznokcie przed łamaniem czy kruszeniem.

Soczewica jest rośliną strączkową, znajdziemy w niej niezbędne dla optymalnej kondycji i doskonałego wyglądu witaminy, minerały i mikroelementy w tym również biotynę i witaminy z grupy B. Dzięki temu pogrubia płytkę paznokcia i eliminuje rozdwajanie się.

Czerwona papryka to kolejne źródło witaminy C, która bierze udział w produkcji kolagenu. Duża zawartość antyoksydantów chroni przed uszkodzeniami paznokci wywołanymi przez wolne rodniki.

Migdały zawierają witaminę E, czyli silny przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Dostarcza także wzmacniającego płytkę paznokci selenu. Chroni przed uszkodzeniem i pękaniem paznokci.

Chude mięso wołowe warto włączyć do swojej diety, bo znajdują się w nim żelazo i cynk, które chronią przed rozdwajaniem się paznokci. Są doskonałym źródłem białka.

Łosoś atlantycki to tłusta ryba, która dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa zdrowych kwasów omega-3, dzięki ich regularnemu uzupełnianiu w diecie poprawiają kondycję paznokci i dodają im blasku. Poza tym ryba ta dostarcza witamin B6 i B12, które zapobiegają ich rozdwajaniu.