Maj i czerwiec tego roku są pięknymi miesiącami. Upały już dają się we znaki. Niedawno pisaliśmy o tym, jak dbać o siebie w czasie upałów. Dziś sprawdzimy, co należy jeść w upalne dni.
W upalne dni często brakuje nam apetytu. Nie należy jednak rezygnować z regularnych posiłków, ponieważ musimy dostarczać organizmowi składników odżywczych, aby cieszyć się optymalną kondycją psychofizyczną.
W czasie upałów powinniśmy wzorować się na krajach śródziemnomorskich. Warto postawić na sezonowe warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, naturalne jogurty, ryby morskie, mleko, nabiał.
Lekkie, wypełnione warzywami i owocami dania, które przygotujemy samodzielnie i będą one jak najmniej przetworzone. Zamiast gorących zup, przygotujmy chłodnik bądź po prostu warzywną sałatkę z pomidorem, ogórkiem, sałatą, czerwoną cebulą, oliwkami i serem feta oraz świeżymi ziołami.
W czasie upałów warto pić wodę mineralną, bądź ziołowe i owocowe herbatki. W upalne dni doskonale smakuje również arbuz, który orzeźwia i odświeża. W upalne dni lepiej zrezygnować też z picia alkoholu oraz spożywania produktów typu light
Dbajmy o siebie w czasie upałów. Bo to trudny okres dla naszego organizmu.