JEDYNY W POLSCE PRODUCENT LEKÓW NA BAZIE SOLANKI SIARCZKOWEJ I WODNEGO WYCIĄGU BOROWINOWEGO

Dlaczego warto jeść kefir?

10 czerwca 2019

szklanka-z-napojem

Kefir jest cennym źródłem składników odżywczych i probiotyków. Wspomaga utrzymywanie zdrowia i pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Dowiedz się, dlaczego lepiej sięgać po naturalny kefir zamiast bardziej popularnego jogurtu.

Zalety zdrowotne kefiru

Kefir to skarbnica substancji odżywczych

Kefir to fermentowany napój mleczny, tradycyjnie wytwarzany z mleka koziego lub krowiego. Napój ten zawiera cenne kultury bakterii i pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Południowo-Zachodniej. Znajdujące się w nim bakterie kwasu mlekowego zmieniają laktozę w kwas mlekowy. Ten kwaśny i orzeźwiający napój warto pić nie tylko latem. Dostarcza witaminy D, B12, B2 oraz fosforu, białka, wapnia i magnezu. Ponadto zawiera mnóstwo związków bioaktywnych takich jak peptydy i kwasy organiczne, które korzystnie wpływają na organizm.

 

Jest lepszym probiotykiem niż jogurt

Znajdujące się w nim probiotyki mają korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko wspomagają trawienie, ale również kontrolują wagę i pozytywnie wpływają na samopoczucie. Kefir dostarcza więcej probiotyków.

 

Wykazuje silne właściwości antybakteryjne

Podobno niektóre probiotyki znajdujące się w kefirze chronią przed infekcjami oraz mogą hamować wzrost różnorodnych szkodliwych bakterii.

 

Pozytywnie wpływa na zdrowie kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy

Osteoporoza to choroba, która wyróżnia się pogorszeniem tkanki kostnej i stanowi poważny problem w krajach zachodnich. Jest to szczególnie powszechna dolegliwość wśród kobiet starszych i dramatycznie zwiększa ryzyko złamań kości. Dlatego tak istotne jest dostarczanie odpowiedniej dawki wapnia, by poprawić zdrowie kości. Kefir dostarcza nie tylko wapnia, ale również witaminy K2, która bierze udział we wchłanianiu wapnia. Regularne spożywanie kefiru poprawia gęstość kości i przeciwdziała złamaniom.

 

Może chronić przed rakiem

Choroby nowotworowe są jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie. Podobno probiotyki z fermentowanych produktów mlecznych wzmacniają układ odpornościowy i ograniczają narastanie komórek nowotworowych.

 

Łagodzi problemy trawienne

Probiotyki znajdujące się w kefirze przywracają równowagę w jelitach. Dlatego są świetnym naturalnym antidotum na biegunkę czy zespół jelita drażliwego. Warto spożywać ten napój, ponieważ reguluje trawienie, usuwa niestrawione resztki pokarmowe z przewodu pokarmowego i jelit, a w ten sposób utrzymuje je w optymalnej kondycji.

 

Ma niską zawartość laktozy

Wiele osób nie jest wstanie prawidłowo rozkładać i trawić laktozy, czyli mają nietolerancję tego naturalnego cukru. Znajdujące się w fermentowanych produktach mlecznych bakterie kwasu mlekowego zmieniają laktozę w kwas mlekowy, substancję łatwiej przyswajalną niż laktoza.

 

Kefir to pyszny i pożywny napój. Warto włączyć go do swojej regularnej diety. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również łagodzi problemy trawienne, dba o zdrowie kości i może chronić przed nowotworami. Zatem sięgnij po kefir na zdrowie.