JEDYNY W POLSCE PRODUCENT LEKÓW NA BAZIE SOLANKI SIARCZKOWEJ I WODNEGO WYCIĄGU BOROWINOWEGO

Dlaczego warto jeść kiełki?

24 maja 2021

kiełki

Popularnym składnikiem diety szczególnie wiosną są kiełki. Czy warto je jeść, jak je wyhodować i jakie mają właściwości odżywcze? Poznaj zalety spożywania kiełków.

Kiełki – co to takiego?

Kiełki to kilkudniowe roślinki, które wykiełkowały z nasion i zaczęły rozwijać łodygi i liście, o wielkości kilku centymetrów. Aktualnie w sklepach znajdziemy mnóstwo różnych nasion na kiełki w tym brokuły, fasolę, soczewicę, fasolę mung, rzodkiewkę, groch czy buraki. W zależności od rodzaju różnią się zawartością wartości odżywczych. Niemniej jednak są skarbnicą witamin, minerałów, mikroelementów, antyoksydantów i flawonoidów. Dostarczają witaminy K, C i A, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak miedź, cynk, mangan czy wapń. Najlepiej spożywać je na surowo jako dodatek od większości posiłków – kanapek, sałatek, surówek czy zup.

To pożywne superfoods, gdyż obniża poziom cukru we krwi, reguluje trawienie i działaj przeciwnowotworowo.

Zalety spożywania kiełków

1. Są skarbnicą antyoksydantów o właściwościach przeciwnowotworowych

Surowe kiełki dostarczają mnóstwa antyoksydantów, które wzmacniają naturalną barierę ochronną organizmu oraz neutralizują działanie wolnych rodników.

2. Wspomagają trawienie

Świeże kiełki korzystnie wpływają na jelita. Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie pokarmów. Ponadto znajdujące się w nich przeciwutleniacze mogą chronić błonę śluzową okrężnicy przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.

3. Regulują poziom cukru we krwi

Na przykład kiełki brokułów są cennym źródłem sulforafanu, związku, który reguluje poziom cukru we krwi. Natomiast kiełki brukselki ze względu na kwas alfa-liponowy, który jest przeciwutleniaczem, mogą pozytywnie wpływać na insulinę oraz poziom cukru we krwi.

4. Chronią serce

Kiełki z ciecierzycy poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu mogą chronić serce. A to ze względu na zawartość fitoestrogenów, które przyczyniają się do zdrowia układu krążenia. Natomiast znajdujący się w kiełkach brokułów kwas alfa-liponowy dba o zdrowie naczyń krwionośnych i może chronić przed miażdżycą.

5. Dbają o odporność organizmu

Kiełki są skarbnicą antyoksydantów, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Na przykład kiełki warzyw krzyżowych takich jak brukselka i brokuły zawierają cholinę, która dba prawidłowe funkcjonowanie komórek oraz dostarczają witaminy C, która odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób.

Wszystkie wartości odżywcze i lecznicze kiełków wynikają z imponującej zwartości antyoksydantów, minerałów, witamin, enzymów i związków organicznych.