Niepozorne ciemnofioletowe owoce. Jeżyny. Są skarbnicą witamin, minerałów i błonnika. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ wykazują wiele korzyści zdrowotnych i pozytywnie wpływają na skórę. Słodko-cierpkie jeżyny pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia. Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne wykraczają poza niezwykły smak. Dlaczego warto jeść jeżyny?
To źródło witaminy C
Jedna szklanka surowych jeżyn dostarczy aż połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C. Aktywizuje wytwarzanie kolagenu w kościach, tkance łącznej i naczyniach krwionośnych. A w efekcie neutralizuje działanie wolnych rodników, regeneruje skórę, ułatwia wchłanianie żelaza, przyspiesza gojenie się ran oraz łagodzi przeziębienie. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza stres oksydacyjny i odmładza organizm.
Dostarcza błonnika pokarmowego
Wiele osób nie dostarcza organizmowi optymalnej dawki błonnika w codziennej diecie. W związku z tym pojawiają się u nich problemy trawienne takie jak bóle brzucha, zaparcia czy wzdęcia. Jedzenie jeżyn oraz innych warzyw i owoców bogatych w błonnik reguluje wypróżnienia, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz odżywia bakterie jelitowe.
Skarbnica witaminy K
Witamina K ułatwia krzepnięcie krwi oraz bierze udział w metabolizmie kości. Jej niedobór może prowadzić do silnych krwawień miesiączkowych, pojawienia się krwi w moczu lub stolcu bądź do przerzedzenia i złamań kości czy łatwego powstawania siniaków. Jedna filiżanka surowych jeżyn zapewnia ponad jedną trzecią zalecanej dziennej dawki witaminy K. Osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew, powinny zwrócić uwagę, czy ich dieta jest obfita w pokarmy bogate w witaminę K, takie jak soja, zielone warzywa liściaste, jeżyny czy fermentowane produkty mleczne.
Mnóstwo manganu
Ten cenny minerał jest niezbędny dla odporności organizmu oraz rozwoju kości. Wspomaga metabolizm cholesterolu, węglowodanów i aminokwasów. Ponadto bierze udział w produkcji kolagenu. Jego odpowiednia ilość w organizmie kontroluje poziom cukru we krwi oraz może przeciwdziałać osteoporozie. Jedna szklanka surowych malin dostarcza prawie połowę dziennej zalecanej dawki manganu.
Poprawia kondycję mózgu
Spożywanie owoców jagodowych, takich jak jeżyny, pozytywnie wpływa na zdrowie mózgu oraz zapobiega utracie pamięci powodowanej przez procesy starzenia. Znajdujące się w nich antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników oraz zmniejszają stany zapalne w mózgu.
Jeżyny to doskonały sposób, by zaspokoić apetyt na słodycze. Są niskokaloryczne, a dostarczają mnóstwa witamin, przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Lubisz jadać te fioletowe owoce?