Na przełomie lata i jesieni mamy dostęp do soczystych i słodkich winogron. Owoce te są uprawiane od tysięcy lat, ich wyjątkowe właściwości poznano już w starożytności.
Poznaj wyjątkowe właściwości winogrona dla zdrowia i urody.
Korzyści zdrowotne z jedzenia winogron
Są skarbnicą składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy oraz błonnika, białka, miedzi, potasu czy manganu.
Antyoksydanty chronią organizm przed chorobami
Przeciwutleniacze to składniki owoców i warzyw, które naprawiają uszkodzenia wyrządzone przez wolne rodniki, czyli szkodliwe cząsteczki, które powodują stres oksydacyjny w organizmie. Stres oksydacyjny może doprowadzić do chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.
Winogrona są źródłem silnych antyoksydantów, wiele z nich znajduje się w skórce i nasionach owocu. Warto podkreślić, że czerwone winogrona zawierają antocyjany, czyli antyoksydanty, które wpływają na ich kolor. Ponadto przeciwutleniacze znajdują się w winogronach również po procesie fermentacji, dlatego czerwone wino (pijane z umiarem) pozytywnie wpływa na zdrowie ze względu na zawartość resweratrolu. Innymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym w winogronach są beta-karoten, likopen, luteina, witamina C czy kwercetyna.
Łagodzi stany zapalne w organizmie
Znajdujący się w winogronach resweratrol oraz inne związki roślinne zmniejszają stany zapalne organizmu, a w efekcie również blokują działanie wolnych rodników i chronią przed rozwojem różnych chorób i dolegliwości. Poza resweratrolem winogrona zawierają również kwercetynę, antocyjany i katechiny – substancje o właściwościach przeciwnowotworowych.
Pozytywnie wpływa na zdrowie serca
Jedna szklanka winogron dostarcza 288 mg potasu, jest to minerał niezbędny do utrzymania odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi. Zbyt małe spożycie potasu zwiększa ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi, udaru mózgu czy chorób serca. Ponadto dowiedziono, że znajdujący się w diecie śródziemnomorskiej resweratrol obniża ciśnienie krwi i cholesterolu.
Obniża poziom cukru we krwi i chroni przed cukrzycą
Winogrona mają niski indeks glikemiczny, poza tym obniżają poziom cukru we krwi. Warto włączyć je do diety diabetyka, szczególnie że resweratrol zwiększa wrażliwość na insulinę, co w efekcie może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi.
Wzmacnia wzrok
Fitozwiązki znajdujące się w winogronach korzystnie wpływają na zdrowie oczu i wspomagają wzrok. Znajdujący się w nich resweratrol chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz może obniżyć ryzyko występowania chorób oczu takich jak zaćma czy jaskra. Ponadto znajdujące się w nich przeciwutleniacze takie jak luteina i zeaksantyna chronią oczy przed uszkodzeniem przez światło niebieskie.
Pozytywnie wpływa na nastrój i pamięć
Spożywanie winogron korzystnie wpływa na pamięć i zdrowie mózgu oraz ułatwia uczenie. Resweratrol może również pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera.
Wzmacniają kości
Owoce te dostarczają skoncentrowaną dawkę minerałów niezbędnych dla zdrowia kości takich jak potas, mangan, witamina K, fosfor, wapń czy magnez.
Winogrona warto włączyć do swojej diety, bo to pyszna i łatwo dostępna przekąska szczególnie w sezonie jesiennym.
Lubisz jadać winogrona?