JEDYNY W POLSCE PRODUCENT LEKÓW NA BAZIE SOLANKI SIARCZKOWEJ I WODNEGO WYCIĄGU BOROWINOWEGO

Zalety spożywania truskawek

26 kwietnia 2020

truskawki

Już za kilka tygodni soczyste i czerwone truskawki pojawią się w sprzedaży. To pyszne sezonowe owoce, które są skarbnicą składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

Poznaj zalety spożywania truskawek.

Wzmacniają odporność

Truskawki są świetnym źródłem witaminy C, a ludzki organizm nie potrafi jej wytwarzać, dlatego tak istotne jest uzupełnianie dziennego zapotrzebowania na nią. Jedna porcja truskawek zawiera około 51 mg witaminy C, co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania. Witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale również jest silnym przeciwutleniaczem.

Wzmacniają wzrok

Za sprawą przeciwutleniaczy truskawki mogą również zapobiegać zaćmie oraz chronić oczy przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników czy promieni słonecznych. Witamina C wzmacnia rogówkę i siatkówkę oka.

Chronią przed zachorowaniem na nowotwory

Znajdująca się w truskawkach witamina C jest jednym z silnych przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed zachorowaniem na raka, ponieważ zdrowy układ odpornościowy jest najlepszą obroną organizmu. Korzystnie na organizm wpływają również inne fitoskładniki takie jak kwas elagowy, który ma właściwości przeciwnowotworowe, gdyż hamuje wzrost komórek rakowych. Poza tym w tych czerwonych, soczystych owocach znajduje się też luteina i zeaksantyna, czyli przeciwutleniacze o działaniu antyrodnikowym, które neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników na organizm.

Opóźniają powstawanie zmarszczek

Truskawki poprzez uzupełnianie skoncentrowanej dawki witaminy C – potrzebnej do produkcji kolagenu i elastyny, skórę elastyczną i sprężystą – opóźniają powstawanie zmarszczek. Wraz z wiekiem ilość kolagenu produkowana przez organizm zmniejsza się, a spożywanie produktów bogatych w witaminę C przyczynia się do zdrowszej i młodszej skóry.

Obniżają poziom cholesterolu

Znajdujące się w truskawkach flawonoidy oraz kwas elagowy mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu mogą korzystnie wpływać również na zdrowie serca. Zapobiegają działaniu lipoprotein o niskiej gęstości, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz działają przeciwzapalnie.

Dostarczają organizmowi błonnika

Błonnik jest niezbędny dla zdrowego trawienia, a spożywanie truskawek może eliminować zaparcia, zapalenia jelit, biegunki i inne problemy układu trawiennego. Błonnik spowalnia również wchłanianie cukrów we krwi.

Wspomagają odchudzanie

Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest jednym z najlepszych sposobów obrony przed chorobami serca czy cukrzycą typu 2. Truskawki są owocami niskokalorycznymi i beztłuszczowymi, zawierają niewielką ilość cukru i sodu. Choć zawierają też naturalne cukry, to ich ogólna zawartość jest bardzo niska.

Dostarczają organizmowi kwasu foliowego

Kwas foliowy jest zalecany kobietom w ciąży i starającym się zajść w ciążę, a truskawki są doskonałym jego źródłem. Składnik ten jest niezbędny szczególnie we wczesnej ciąży, gdyż wspomaga rozwój mózgu, rdzenia kręgowego i czaszki dziecka oraz może zapobiegać niektórym wadom wrodzonym.