Hurra! Nareszcie mamy wiosnę, a wraz z nią nadeszły piękne, cieplejsze dni. Promienie słońca dodają energii. O tej porze roku często zmieniamy garderobę. Wyrzucamy niepotrzebne ubrania, a te grubsze kurtki i swetry głęboko chowamy. Warto zmienić także nasze menu!
Lubimy dostrajać się do natury. I o tej porze roku chętnie wybieramy warzywa i owoce, które nasycają nasz organizm witaminami, mikroelementami i minerałami. W ten sposób go odżywiają, oczyszczają oraz przywracają równowagę układowi trawiennemu i odpornościowemu.
Wybieraj lokalne, sezonowe warzywa i owoce. Zastępuj nimi tłuste zimowe potrawy.
Rukola jest cennym źródłem witamin A i K, błonnika, chlorofilu czy kwasu foliowego. Odtruwa i nawilża organizm oraz zmniejsza stany zapalne. Wystarczy wrzucić liście rukoli do miski, dodać warzywa, orzechy i nasiona. Skropić oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny i gotowe.
Karczochy są dostępne wiosną i jesienią. Są bogate w mnóstwo minerałów, witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Są to substancje odżywcze, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie, redukują wolne rodniki czy poprawiają metabolizm. Karczochy gotujemy 20 minut.
Szparagi zawierają witaminę K, witaminy z grupy B oraz mnóstwo mikroelementów takich jak selen czy miedź. Duża zwartość witaminy K bierze udział w krzepnięciu krwi, wzmacnia kości, przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia. Doskonale smakują z czosnkiem z dodatkiem warzyw i kurczaka. Gotujemy je 10 minut.
Buraki pozytywnie wpływają na krew. Dzięki zawartości składników odżywczych zwanych betalainami, detoksykują, regulują ciśnienie krwi oraz poprawiają odporność organizmu. Z buraków można przyrządzić pyszny sok lub koktajl, zdrowe dietetyczne ciasto czy po prostu ugotować z nich barszcz.
Marchew to smaczne źródło beta-karotenu, witaminy A oraz innych przeciwutleniaczy. Odmładza, neutralizuje działanie wolnych rodników oraz wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Marchew jest warzywem znanym każdemu. Można ją chrupać na surowo, stanowi świetny dodatek do wielu dań – surówek, sałatek czy smoothie.
Zielony groszek ma bardzo krótki okres wegetacyjny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów takich jak witaminy C, K, witaminy z grupy B oraz mangan, białko czy fosfor. Łagodzi stany zapalne. Można go jeść na surowo raz dodawać do sałatek, koktajli czy dań z makaronem.
Truskawki to pyszny owoc, którym chętnie zajadamy się na przełomie wiosny i lata. Soczyste, pachnące czerwone owoce warto spożywać, bo są cennym źródłem antyoksydantów. Zawierają fruktozę i równoważą poziom cukru we krwi. A zawarte w nich polifenole wzmacniają odporność organizmu. Truskawki doskonale smakują pod każdą postacią. Na surowo, mrożone, dodawane do koktajli, deserów czy sałatek. Można z nich przygotowywać kompoty czy powidła.
Cebula jest źródłem polifenoli, a zwłaszcza flawonoidów, które zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie oraz zapobiegają chorobom. Wykazują właściwości przeciwhistaminowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Choć można je jadać na surowo, raczej nikt nie spożywa ich samodzielnie. Warto jednak dodawać cebulę do sosów, zup, mięs i sałatek.
Rzodkiewka świetnie usuwa toksyny i zanieczyszczenia z żołądka i wątroby. Ma właściwości moczopędne. Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że również nawilżają skórę czy leczą ukąszenia owadów. Rzodkiewka doskonale smakuje jako samodzielna przekąska oraz na kanapce czy w sałatce.
Warto korzystać z darów, które oferuje nam natura.