Istnieje takie popularne powiedzenie, że wystarczy zjadać jedno jabłko dziennie, by być zdrowym. Czy to rzeczywiście prawda? Jabłko jest najbardziej rozpowszechnionym owocem na świecie.
Zalety spożywania jabłek:
1. Jabłka są pożywne
Jabłko jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, K, A, E, B1, B2, B6 oraz potasu, miedzi czy manganu. Zawiera polifenole, które także pozytywnie wpływają na nasz organizm.
2. Jabłka wspomagają utratę wagi
Zawierają mnóstwo wody i błonnika. Warto zjeść jabłko przed posiłkiem, bo sprawia, że szybciej odczuwamy uczucie sytości. Jedzenie jabłek może także wpływać na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
3. Jabłka poprawiają pracę serca
A to oznacza, że obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca. Zawierają polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych. Substancje te neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Zmniejszają ryzyko udaru. Pamiętaj, że mnóstwo tych substancji znajduje się w skórce jabłka.
4. Jabłka zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy
Spożywanie jabłek minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Warto zatem spożywać jabłka regularnie.
5. Jabłka dbają o zdrowie jelit
Owoce te zawierają pektyny, które działają podobnie jak prebiotyk, czyli odżywiają dobre bakterie w jelitach. W efekcie chronią przed otyłością.
A Ty lubisz zajadać się jabłkami?