Zbilansowana dieta wypełniona różnorodnymi produktami spożywczymi dostarcza optymalną ilość składników odżywczych, niezbędnych dla organizmu. Dlatego codzienne menu seniorów i osób w wieku dojrzałym powinny wypełniać warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, produkty mleczne, chude mięso takie jak drób, ryby, jajka, orzechy i fasola.
Zasady prawidłowego odżywiania
- jedz warzywa i owoce – mogą być świeże, mrożone, ze słoików i puszek. Spożywaj więcej ciemnozielonych warzyw liściastych takich jak brokuły, brukselka czy fasola oraz warzyw pomarańczowych takich jak marchew, bataty i papryka;
- częściej wybieraj ryby, fasolę i groch, które są świetnym źródłem białka;
- każdego dnia spożywaj pełnoziarniste pieczywo, ryż i makaron;
- sięgaj po trzy porcje niskotłuszczowego nabiału – mleka, jogurtów, kefiru i sera, które dostarczą witaminy D i wzmocnią kości.
Dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną
Najlepszy przepis na zdrowie i doskonałą kondycję to połączenie zdrowej diety z aktywnością fizyczną. Osoby w wieku dojrzałym powinny przez co najmniej 30 minut każdego dnia uprawiać sport – spacerować, pływać czy uprawiać nordic walking.
Ograniczenie kalorii oraz fast foodów i niezdrowego jedzenia
Z wiekiem stajemy się bardziej podatni na występowanie przewlekłych problemów zdrowotnych takich jak osteoporoza, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca czy podwyższone ciśnienie krwi. Zapobiec tym dolegliwościom może zmiana diety. Najlepiej ograniczyć produkty kaloryczne, przetworzone cukry, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, a także spożywać mniejsze ilości sodu.