Kurkuma jest przyprawą, która naturalnie rośnie a Azji oraz Ameryce Środkowej. Zaliczana jest do superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Poznaj zalety spożywania kurkumy.
Co to jest kurkuma?
Jest to przyprawa w złotym kolorze pochodząca z kuchni azjatyckiej. Dodaje potrawom koloru u smaku. Zawiera kurkuminę, czyli składnik aktywny o silnych właściwościach biologicznych. W medycynie ajurwedyjskiej stanowi lekarstwo na wiele różnych dolegliwości takich jak bóle czy zapalenia.
Zalety stosowania kurkumy
Kurkumina skutecznie zmniejsza stany zapalne w organizmie, a w efekcie zapobiega rozwojowi chorób. Choć reakcje zapalne są korzystne dla naszego ciała, ponieważ wspomagają leczenie infekcji, podrażnień i obrażeń, to przewlekłe zapalenia mogą przyczynić się do rozwoju chorób. Znajdująca się w kurkumie kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych.
Oczyszcza wątrobę z toksyn oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Reguluje trawienie. W medycynie ajurwedyjskiej jest popularnym środkiem na trawienie, który może łagodzić zapalenie jelit i zespół jelita drażliwego.
Kurkuma dodawana do potraw jest wchłaniana do organizmu, ale jej znaczna ilość jest wydalana z kałem ze względu na słabą rozpuszczalność i szybki metabolizm. Warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety, aby czerpać korzyści zdrowotne. Przyprawa ta doskonale komponuje się z ryżem, rybami, kurczakiem oraz poprawia smak zup czy gulaszu.
Warto jednak dawkować ją rozsądnie, ponieważ jej zbyt duża ilość może powodować nudności i biegunki.