Zadaniem jesiennej diety powinno być nie tylko dostarczenie dodatkowej energii, ale również rozgrzanie i wzmocnienie odporności.
Jesienią potrzebujemy więcej tłustych pokarmów, dlatego też chętnie zjadamy na przykład bigos, gdy za oknem zimno.
Regularnie, uzupełniaj dawkę witamin i minerałów. Spożywaj 5 posiłków dziennie i nie zapominaj o śniadaniu o poranku. Wprowadź do swojego jesiennego menu warzywa i owoce — sięgaj nie tylko po dynię, winogrono, jabłka czy gruszki, ale korzystaj także z przetworów i mrożonek przygotowanych latem.
Na śniadanie możesz przygotować kaszę lub zupę krem, która rozgrzeje organizm. Czosnek i cebula wzmocnią odporność, dlatego powinny często gościć na stole w tym czasie. Do tego ziołowe herbatki, zioła oraz buraki, czerwona papryka, pomidory i kiszona kapusta.
Dbajmy o siebie!
Pamiętajmy, że odpowiednio skomponowana i dobrana do pory roku dieta wzmocni odporność i zadba o nasze organizmy w zimne dni.