JEDYNY W POLSCE PRODUCENT LEKÓW NA BAZIE SOLANKI SIARCZKOWEJ I WODNEGO WYCIĄGU BOROWINOWEGO

Marchewka dla zdrowia i urody

20 lutego 2020

Marchewka

Poza słodkawym smakiem i chrupkością marchew dostarcza organizmowi witamin, minerałów, beta-karotenu i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto ją jeść i w jaki sposób wpływa na zdrowie i urodę?

Wzmacnia układ odpornościowy

Marchew jest skarbnicą przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. Warto regularnie ją spożywać, ponieważ pozytywnie wpływa na organizm oraz dostarcza optymalnej dawki witaminy C.

Utrzymuje zdrowe włosy

Jedząc marchew, dostarczamy włosom niezbędnych witamin, dzięki czemu stają się one grubsze, mocniejsze i pełne blasku.

Poprawiają koloryt skóry

Znajdujący się w nich beta-karoten, odpowiedzialny za pomarańczowy kolor marchewki nie tylko rozjaśnia skórę, ale również ujednolica jej koloryt.

Zapobiega powstawaniu zmarszczkom

Beta-karoten znajdujący się w marchwi przekształca się w organizmie w witaminę A, która sprawia, że skóra staje się zdrowa, jędrna i elastyczna.

Wzmacnia zęby

Surowa marchewka działa jak naturalna szczoteczka do zębów, która nie tylko czyści, ale również wzmacnia szkliwo.

Odżywia suchą skórę

Marchew ze względu na zawartość potasu poprawia nawilżenie skóry. Warto pijać soki z marchwi, ale również wzbogacać tym warzywem swoje codzienne menu.

Zmniejsza przebarwienia i blizny

Zarówno picie soku z marchwi, jak i stosowanie plastrów marchewki jako domowy kosmetyk do pielęgnacji skóry może zmniejszać wypryski, przebarwienia i blizny.

Chroni skórę przed słońcem

To pomarańczowe warzywo korzeniowe wspomaga ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. A wszystko to za sprawą beta-karotenu, który naprawia uszkodzenia i zabezpiecza przed działaniem promieniowania UV.