Poza słodkawym smakiem i chrupkością marchew dostarcza organizmowi witamin, minerałów, beta-karotenu i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto ją jeść i w jaki sposób wpływa na zdrowie i urodę?
Wzmacnia układ odpornościowy
Marchew jest skarbnicą przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. Warto regularnie ją spożywać, ponieważ pozytywnie wpływa na organizm oraz dostarcza optymalnej dawki witaminy C.
Utrzymuje zdrowe włosy
Jedząc marchew, dostarczamy włosom niezbędnych witamin, dzięki czemu stają się one grubsze, mocniejsze i pełne blasku.
Poprawiają koloryt skóry
Znajdujący się w nich beta-karoten, odpowiedzialny za pomarańczowy kolor marchewki nie tylko rozjaśnia skórę, ale również ujednolica jej koloryt.
Zapobiega powstawaniu zmarszczkom
Beta-karoten znajdujący się w marchwi przekształca się w organizmie w witaminę A, która sprawia, że skóra staje się zdrowa, jędrna i elastyczna.
Wzmacnia zęby
Surowa marchewka działa jak naturalna szczoteczka do zębów, która nie tylko czyści, ale również wzmacnia szkliwo.
Odżywia suchą skórę
Marchew ze względu na zawartość potasu poprawia nawilżenie skóry. Warto pijać soki z marchwi, ale również wzbogacać tym warzywem swoje codzienne menu.
Zmniejsza przebarwienia i blizny
Zarówno picie soku z marchwi, jak i stosowanie plastrów marchewki jako domowy kosmetyk do pielęgnacji skóry może zmniejszać wypryski, przebarwienia i blizny.
Chroni skórę przed słońcem
To pomarańczowe warzywo korzeniowe wspomaga ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. A wszystko to za sprawą beta-karotenu, który naprawia uszkodzenia i zabezpiecza przed działaniem promieniowania UV.