Buraki to pyszne i zdrowe warzywo w kolorze fioletowym. Są skarbnicą składników odżywczych, dostarczają organizmowi witamin, białka, potasu, żelaza czy wapnia. Poznaj zalety spożywania buraków.
Buraki zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory
To czerwono-fioletowe warzywo dostarcza organizmowi skoncentrowaną dawkę przeciwutleniaczy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Za ich kolor odpowiadają betacyjaniny – pigment roślinny, który według wielu przeprowadzonych badań może chronić organizm przed szkodliwymi komórkami nowotworowymi. Również wysoki poziom błonnika znajdującego się w burakach może być związany z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy.
Buraki zmniejszają ryzyko chorób serca
Warzywa te są dobrym źródłem betainy i kwasu foliowego. Składniki te wspólnie obniżają poziom homocysteiny we krwi, a w efekcie mogą zmniejszać ryzyko chorób serca.
Buraki wzmacniają wzrok
Zawarta w nich luteina to przeciwutleniacz, który wzmacnia wzrok i chroni oczy przed chorobami związanymi z wiekiem takimi jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Dostarczają organizmowi fitoskładników, które poprawią zdrowie oczu i tkanek nerwowych.
Jest wiele potraw z buraków, które warto włączyć do codziennego menu. Poza barszczem czerwonym, zapiekankami z burakami oraz sałatkami z dodatkiem buraków warto przygotować również zdrowe domowe ciasto z czerwonych buraków, a także zajadać je jako pyszny dodatek do ziemniaków i mięsa.