Pomidor to warzywo najczęściej w kolorze czerwonym. Poznaj 7 powodów, by włączyć go do swojego codziennego menu i dowiedz się, jakie są ich właściwości i zalety spożywania.
Pomidory to skarbnica witamin i minerałów
Jeden średni pomidor dostarcza aż 40% zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Poza tym zawiera witaminę A, która wzmacnia wzrok, wspiera odporność oraz pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Jest również źródłem witaminy K – niezbędnej dla zdrowych kości. Włączając do swojej diety pomidory, uzupełniamy również potas – kluczowy składnik odżywczy dla pracy serca oraz utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi.
- Znajdujący się w pomidorach likopen, nie tylko odpowiada za ich czerwony kolor, ale również dba o zdrowie serca. Duży poziom likopenu we krwi zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy.
- Likopen pozytywnie wpływa na zdrowe oczu. Wspólnie z beta-karotenem i luteiną wspierają wzrok oraz chronią przed chorobami oczu, w tym również zaćmą.
- Duża zawartość wody i błonnika w pomidorach reguluje trawienie. U osób wrażliwych pomidory mogą powodować niestrawność lub refluks.
- Warto włączyć je do diety szczególnie u osób chorych na cukrzycę typu 2. To naturalne źródło przeciwutleniaczy zmniejsza uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki i chroni przed chorobami serca.
Przeprowadzone w 2011 roku badanie pokazało, że połączenie miąższu z pomidorów i oliwy z oliwek chroni przed uszkodzeniami słonecznymi i zwiększa produkcję kolagenu, czyli białka, które odmładza i poprawia jędrność skóry.
Jak korzystać z wyjątkowych właściwości pomidorów?
Niewątpliwie warto jadać do czerwone warzywo. A można to robić na mnóstwo sposobów, bo doskonale smakują zarówno świeże, jak i suszone, w sosach, sałatkach i jako dodatek do wielu dań przez cały rok.