Niewątpliwie królową jesiennych warzyw jest dynia. Czy wiesz, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i w jaki sposób wpływa na zdrowie i urodę?
Dynia – walory zdrowotne
To pomarańczowe warzywo jest cennym źródłem minerałów, pierwiastków i witamin, dzięki czemu korzystnie wpływa na nasz organizm i wygląd. Nie tylko wzmacnia wzrok, włosy, skórę i paznokcie, ale także układ odpornościowy. Odmładza i spowalnia procesy starzenia za sprawą zawartych w niej antyoksydantów i karotenoidów oraz wymiata wolne rodniki z organizmu.
Dania z dynią warto przyrządzać w przypadku niedokrwistości, zaburzeń krzepnięcia krwi. Spożywanie dyni może przeciwdziałać chorobom nowotworowym, miażdżycy czy udarowi mózgu. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego świetnie się sprawdza u osób na diecie.
Ze względu na znajdujący się w niej błonnik, warzywo to reguluje trawienie i ułatwia perystaltykę jelit. Duże ilości potasu wspomagają pracę nerek oraz regulują gospodarkę wodną organizmu. Wspomaga pracę wątroby oraz obniża poziom cukru.
Dynia — właściwości kosmetyczne
Nie tylko spożywanie dyni wpływa na piękny i zdrowy wygląd. Ale jeśli przygotowujemy dania z tym warzywem, to warto odrobinę miąższu z dyni przeznaczyć do celów kosmetycznych. Wystarczy kawałek dyni pokroić na plasterki i położyć na kilkanaście minut na twarz. Można także poszukać kosmetyków z dynią. Dynia wykazuje właściwości nawilżające, odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Sprawia, że skóra staje się jędrna, promienna oraz łagodzi podrażnienia i pobudza włosy do wzrostu.